Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ Α΄ ΤΑΞΗΣ

8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ Α΄ ΤΑΞΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Η εγγραφή των μαθητών-τριών για φοίτηση στην Α΄ Τάξη του Δημοτ.  Σχολείου για το Σχολ.  έτος 2014-2015 πραγματοποιείται από 3-21 Ιουνίου 2014.(8.30-11 π.μ.)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
1.      ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣπου έχει εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο
2.      ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
3.      ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ που φαίνεται ότι έγιναν όλα τα εμβόλια
4.      ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ-ΤΡΙΑΣ (Α.Δ.Υ.Μ.) αν δεν σας έχει δοθεί από το Νηπιαγωγείο θα σας δοθεί από το Σχολείο μας για να το συμπληρώσει ο γιατρός σας.
5.      ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ που να φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας (ΔΕΗ,ΕΥΑΘ, Τηλεφωνία κλπ)
6.      ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑΣ
(τελευταίας διετίας )

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ατομικό Δελτίο Υγείας (Α.Δ.Υ.Μ.) και μόνον αυτό, σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης του, μπορεί να κατατεθεί το αργότερο μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2014 για να οριστικοποιηθεί η εγγραφή του παιδιού σας.

                                                 Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

                                           ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Οι μαθητές της Δ’ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ. Βαγγούση και κ. Σταυγιαννουδάκη, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, στις 27 Φεβρουαρίου 2014, επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τους << Ολυμπιακούς Αγώνες του Χθες και του Σήμερα>>. Γι’ αυτό τον λόγο παρακολούθησαν το διαθεματικό πρόγραμμα <<Ταξίδι στον χρόνο…>>.
    Ερευνώντας τα τεκμήρια της έκθεσης των αντικειμένων του μουσείου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους , οι μικροί επισκέπτες έλυσαν γρίφους , άκουσαν καινούργια πράγματα, διασκέδασαν και έμαθαν παίζοντας μέσα στο μουσείο.

    Οι εντυπώσεις όλων ήταν άριστες και μάλιστα οι μαθητές  ζήτησαν να ξανά επισκεφθούν το Ολυμπιακό Μουσείο και να πάρουν μέρος και σε άλλα προγράμματα σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Χθες και του Σήμερα.





Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

"Ζω Υγιεινά και Ασκούμαι"

Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι τάξεις Α' και Β' εκπόνησαν ένα πρόγραμμα διατροφής με τίτλο: " Ζω Υγιεινά και Ασκούμαι". Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη διδακτική μέθοδο  Project και είχε διάρκεια 4 μήνες.
   Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά :

  • Έμαθαν για τις ομάδες τροφίμων δημιουργώντας τα δικά τους κολάζ
  • Διδάχθηκαν την διατροφική αξία του πρωινού, φέρνοντας πολλές φορές το πρωινό τους μέσα στην τάξη και κατασκεύασαν το δικό τους σουπλά.
  • Γνώρισαν τη Μεσογειακή διατροφή και κατασκεύασαν την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.
  • Διαβάσαμε πλήθος βιβλίων-παραμυθιών με θέματα διατροφής.
  • Ερευνήσαμε και εξάγαμε αποτελέσματα για τις διατροφικές μας συνήθειες.
  • Παίξαμε πολλά παιχνίδια με καρτέλες τροφίμων, γρίφους, αινίγματα, ακροστιχίδες και κρυπτόλεξα.
  • Φτιάξαμε τη δική μας φρουτοσαλάτα!
  • Επισκεφθήκαμε τον ελαιώνα και γνωρίσαμε τη διαδικασία  μαζέματος της ελιάς και τη σπουδαία διατροφική αξία του ελαιόλαδου.
  • Εκπονήσαμε το πρόγραμμα «Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας» μαθαίνοντας τη διατροφική αξία των δημητριακών.
  • Ζωγραφίσαμε και τραγουδήσαμε «Το τραγούδι της διατροφής».


Πιστεύουμε πως η επιλογή του προγράμματος και η πραγματοποίησή του με την παραπάνω μεθοδολογία, άλλαξαν τις διατροφικές στάσεις των παιδιών μας προς το καλύτερο, πετυχαίνοντας τον αρχικό μας στόχο.



"Δάσος, το πράσινο εργοστάσιο"


   Οι τάξεις Α' και Β' παρακολούθησαν στις 13 Μαΐου το περιβαλλοντικό πρόγραμμα: "Δάσος, το πράσινο εργοστάσιο" στη τοποθεσία Καράτε Πε, στο δάσος του Σέιχ σου.
   Οι μαθητές, με βιωματικό τρόπο, εξασκήθηκαν στον προσανατολισμό με τη βοήθεια πυξίδων και εμπειρικών τρόπων. Κατασκεύασαν καλύβες και έμαθαν πώς να ανάβουν φωτιά στο δάσος με ασφάλεια, σε περίπτωση διανυκτέρευσης. Δημιούργησαν φωλιές πουλιών και τέλος, έπαιξαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού!!!

   Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλες τις δραστηριότητες κοντά στη φύση γιατί άγγιξαν, μύρισαν, άκουσαν...
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους!!!







Επίσκεψη της Α' τάξης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στις 2 Απριλίου, μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, τα παιδιά της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών. Εκεί παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του βιβλίου: " Στη βοτανοχώρα... μια φορά"  της Εύης Νικολαΐδου και μυρίσαμε, αγγίξαμε και μάθαμε τόσα πολλά για τα βότανα της χώρας μας.








Να ζήσουν τα βιβλία!!!

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δημιουργία «Μάρτη» από τους μαθητές της Γ' τάξης

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Η δασκάλα της Γ' τάξης , Γούναρη Μαριέλπη έφερε στην τάξη κόκκινες και άσπρες κλωστές και όμορφα στολίδια για να φτιάξει μαζί με τα παιδιά Μάρτη για κάθε χεράκι!! Κάποια παιδιά έφεραν και δικά τους κοσμήματα και όλα μαζί συμμετείχαν με χαρά και κέφι στην δημιουργ'ια τους!!
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!





Επίσκεψη της Γ' τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 2 Απριλίου 2014 οι μαθητές τις Γ' τάξεις επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, γιατί όπως και το Μουσείο της Αθήνας στάθηκε το πρώτο μουσείο στο βορειοελλαδικό χώρο, ύστερα από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 και για πολλά χρόνια σε αυτό συγκεντρώθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα όλης της Μακεδονίας και της Θράκης, προτού αποκτήσουν και οι άλλες πόλεις τα δικά τους κατάλληλα μουσεία.

Στο παρακάτω κείμενο τα παιδιά της Γ' τάξης εκφράζουν τις σκέψεις και τις εντυπώσεις τους.





Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα κυριότερα και σημαντικότερα εκθέματα που είδαν τα παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.   



    
 




Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Επίσκεψη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης από τις τάξεις Γ' και Δ'

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου οι τάξεις Γ' και Δ' επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι ένας χώρος εκπαίδευσης, ανοικτός και προσιτός σε όλους, είναι ένα «άλλο» σχολείο, που με τη μοναδικότητα και ποικιλία των αντικειμένων της παραδοσιακής κοινωνίας, καλεί το κοινό, παιδιά και ενήλικες, σε ένα διάλογο με την ιστορία του άμεσου παρελθόντος. Σήμερα στο Μουσείο λειτουργούν δύο από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, που προγραμματίστηκαν και εντάχθηκαν στο θεματικό άξονα διατροφήστέγασηένδυση στην παραδοσιακή κοινωνία.

Οι μαθητές τις Γ' τάξης γράφουν τις εντυπώσεις τους και ζωγραφίζουν αυτό που τους άρεσε περισσότερο!! 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ







 


 














Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Αγαπητοί γονείς,
στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων του σχολείου μας, σας προσκαλούμε με τα παιδιά σας στο γήπεδο ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗ (Νεάπολη), από την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκεί θα βρίσκεται ο γυμναστής του σχολείου κ. Χατζημπάρμπας Γεδεών από τις 19:00 έως τις 20:00.
Πάρτε τα παιδιά σας και ελάτε να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να μάθουμε μικρά μυστικά του μαζικού αθλητισμού!

                                                                             
                             

                                       

                    Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
                          ΧΑΤΖΗΜΠΑΡΜΠΑΣ ΓΕΔΕΩΝ