Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ...ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ



Την Τρίτη 24.11.2015 επισκέφτηκε το σχολείο μας ύστερα από τη σχετική πρόσκληση της δασκάλας των γερμανικών η ομάδα Glossomobil του Goethe Institut, η οποία επισκέπτεται σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Η Βασιλική και ο Γιώργος παρέσυραν με τη θετική ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους τους μαθητές της Στ’ του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών σε μια σειρά από γλωσσικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια. Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και αμείωτο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της δίωρης δράσης σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα με παιγνιώδη τρόπο τις γνώσεις των γερμανικών τους.
 Όλα ξεκίνησαν όταν η Βασιλική μας ρώτησε, ”Haben wir heute Unterricht? Brauchen wir Bücher?“ „Nein,…“ ήταν η απάντηση των μαθητών και μαζί συμφώνησαν ότι ”…wir spielen heute, wir singen und tanzen.”  Έτσι αφήσαμε τα βιβλία στην άκρη και χορέψαμε, τραγουδήσαμε και συνοδέψαμε κινητικά το τραγούδι Wackel mit dem Po του Uwe Kind.  Στο τέλος του τραγουδιού τα παιδιά είχαν ήδη καταλάβει όλες τις εκφράσεις του τραγουδιού, χωρίς εμείς οι δάσκαλοί τους να χρειαστεί να τους εξηγήσουμε το παραμικρό προηγουμένως. Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και νίκησε εκείνη, η οποία στο τέλος έμεινε με τους περισσότερους παίκτες που θα είχαν πριν κάνει γρήγορα και σωστά όλες τις κινήσεις του τραγουδιού. Ήμασταν ήδη έτοιμοι και για το δεύτερο τραγούδι Ich bin cool! Bist du cool?
Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν Farben-Bandolino και έμαθαν τα χρώματα. Ύστερα ήρθε η σειρά του ABC-Mini-Buch! ”Kann man ein Buch aus einem Din-A4-Blatt basteln? (Μπορεί να κατασκευάσει κανείς ένα βιβλίο από μια κόλλα Α4;) ήταν η ερώτηση που μας τέθηκε. Ja, klar!”  απαντήσαμε. Πριν το ολοκληρώσουμε, δείξαμε  γράμματα και είπαμε λέξεις που ξέραμε με το αρχικό αυτό γράμμα.




Όταν το βιβλιαράκι μας ήταν έτοιμο, διαβάσαμε το περιεχόμενο του, δηλ. λέξεις που ξεκινούσαν με τα γράμματα της αλφαβήτας, μαντέψαμε τη σημασία τους και μπορούσαμε άνετα να πούμε και τα άρθρα τους. Θυμόσαστε blau=der, rot=die, grün=das? Mια και ήμασταν τόσο καλοί, αποφασίσαμε να παίξουμε παιχνίδι ταχύτητας και μνήμης σε δυο ομάδες! Μπράβο και στην Gruppe rot και στη Gruppe blau, φοβερή ταχύτητα και μνήμη!!
Ήρθε η ώρα να βγούμε στη αυλή και να παίξουμε με το αερόστατο! ”Also Hände hoch, ich sage rot!.. und dann blau!! … und dann grün!!” Τα παιδιά το καταχάρηκαν να τρέχουν κάτω από το αερόστατο καθώς άκουγαν το χρώμα που κρατούσαν στο πανί και άλλαζαν θέση με τον απέναντι συμπαίκτη τους. Όταν στο τέλος άκουσαν ”Ich sage bunt”, πέταξαν το αερόστατο με χαρά στον αέρα, το οποίο τους αγκάλιασε από ψηλά…





Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, προσπαθήσαμε να βάλουμε γκολ στην αντίπαλη ομάδα του αερόστατου, καθώς το κουνούσαμε όσο πιο γρήγορα και επιδέξια μπορούσαμε. Τα γκολ θα ήταν έγκυρα μόνο αν απαντούσαμε σε μια ερώτηση από όσα είχαμε μάθει. Και πράγματι ήταν όλα έγκυρα, τόσο καλοί ήμασταν!!
Danke schön Vassiliki und Georg, auf Wiedersehen Glossomobil!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου