Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

6ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ



Στα πλαίσια της ημέρας ενημέρωσης και δράσεων για την ενδοσχολική βία στα σχολεία, το δικό μας σχολείο πραγματοποίησε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.
Οι τάξεις Α΄και Β΄ένωσαν τις δυνάμεις τους και:

  •  Πρώτα η δασκάλα της Α΄τάξης μας διάβασε το παραμύθι «Το θυμωμένο αρκουδάκι» της Γλυκερίας Γκρέκου και μιλήσαμε για τη συμπεριφορά του θυμωμένου αρκούδου.

  •  Κατόπιν, οι δασκάλες των δυο τάξεων δραματοποίησαν διάφορες σκηνές, λεκτικής κυρίως βίας, που συμβαίνουν στις αυλές των σχολείων μας στις ηλικίες που βρίσκονται τα συγκεκριμένα παιδιά, Τότε η συζήτηση ζωήρεψε γιατί κάθε παιδί είχε να διηγηθεί και κάτι.

  • Παρακολουθήσαμε σε προβολή το παραμύθι: «Δε θέλω τα δώρα σου, ευχαριστώ!», σε μετάφραση Άννας Αλιφραγκή και συζητήσαμε για το πόσο κακό είναι να είσαι θυμωμένος, να μεταδίδεις το θυμό σου και να κάνεις και τους άλλους θυμωμένους!!!

  • Στο σημείο αυτό, για να τονίσουμε την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τη φιλία παρακολουθήσαμε σε προβολή από τον «Μικρό Αναγνώστη» τα παραμύθια: «Τα μπαλόνια της φιλίας» και «Η Μόνα σε καινούριο σχολείο», όπου τα παιδιά κατανόησαν πόσο σκληρά μπορεί να γίνουν μεταξύ τους μερικές φορές αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όλα μαζί.

  • Τέλος, παρακολουθήσαμε σε προβολή μια εργασία κινουμένων σχεδίων με τη βοήθεια ΤΠΕ του σχολείου Ν. Μαρμαρά, στην οποία η ενδοσχολική βία αντιμετωπίζεται με αξιοθαύμαστο τρόπο από τα ίδια τα παιδιά βασισμένα στην αγάπη, τη φιλία, την ΟΜΑΔΑ!!!

·         Κάθε παιδί ζωγράφισε την ενδοσχολική βία στην τάξη του έτσι όπως την κατάλαβε μέσα από όσα είπαμε τη μέρα αυτή. Υποσχεθήκαμε πως όταν ο καιρός καλυτερέψει θα παίξουμε και πολλά παιχνίδια ρόλων έξω στην αυλή.



 Στη  Γ΄ τάξη, με αφορμή την παρακολούθηση των ταινιών μικρού μήκους :
( κάνε ctrl +  κλικ πάνω στον σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο)
1.    Ο μικρός ήρωας - Ταινία Ε΄ τάξης Δημοτικού Νέου Σουλίου

2.    Ο ΠΟΥΛΙΓΚ – 2ο Δ.Σ. Ηρακλείου

3.    Όχι βία στα σχολεία  – 14ο Δ.Σ. Σταυρούπολης

4.    Bullying: Μια καθημερινή ιστορία από το 1ο Δ.Σ. Πολυγύρου

οι μαθητές αποτύπωσαν τις ιδέες, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σε κείμενο και τις μετέφεραν με μορφή συνθημάτων σε αφίσες.


Η Δ΄τάξη , με αφορμή κάποια περιστατικά βίας που παρατηρήθηκαν  στο σχολείο, είχε αφιερώσει το πρώτο δίωρο προηγούμενης ημέρας (στα τέλη Φλεβάρη) για συζήτηση με τους μαθητές. Παρακολούθησαν στο διαδίκτυο κάποια video ως αφόρμηση. Τα παιδιά σχολίασαν αυτά που είδαν, είπαν τη γνώμη τους, κατέγραψαν τις σκέψεις τους στα τετράδιά τους και συνεργάστηκαν ώστε να ζωγραφίσουν μηνύματα κατά της σχολικής βίας. Έβγαλαν συμπεράσματα και πήραν αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές.



Η Ε΄τάξη αφιέρωσε ένα διδακτικό δίωρο στην προσέγγιση του θέματος. Ανέλυσαν τον όρο "εκφοβισμός" και "βία" στα σχολεία σε όλες του τις μορφές: λεκτική, σωματική,ψυχολογική,κοινωνική.Συζήτησαν με παραδείγματα για το πώς εμφανίζεται κάθε φορά και παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους για το θέμα. Ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος και βγήκαν αξιόλογα συμπεράσματα.
Τέλος, οι μαθητές εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική. Έγραψαν προτάσεις επίλυσης τέτοιων προβλημάτων και βρήκαν συνθήματα!!! 

Η ΣΤ΄τάξη την ημέρα αυτή συζήτησαν στην τάξη για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, τέθηκαν προβληματισμοί, ακούστηκαν διάφορες απόψεις κι έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος. Τα παιδιά ενημερώθηκαν αρχικά για τα είδη σχολικής βίας και πώς αυτά εκδηλώνονται από σχετικό έντυπο ειδικών επιστημόνων και ερευνητών. Έγραψαν έκθεση με το ανάλογο θέμα, ανέπτυξαν τις ιδέες και τις απόψεις τους και ζωγράφισαν πολύ ωραίες ζωγραφιές.Τέλος, προβλήθηκαν σχετικά video από το διαδίκτυο, που αναφέρονταν στο σχετικό θέμα , και βρήκαν μεγάλη απήχηση!!!



 Αλλά και η κυρία των Αγγλικών , Βαγγούση Αναστασία, αφιέρωσε τις ώρες των μαθημάτων της στη σημερινή Παγκόσμια ημέρα:
"Bullying"
"I don't want to share this.
What's the point? No one can help.
I want to say that I'm afraid.
And If the things become worse?
I can't share it with anyone"

"Δε θέλω να το μοιραστώ αυτό.
Ποιο το νόημα; Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει.
Θέλω να πω πως φοβάμαι.
Και αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα;
Δεν μπορώ να το μοιραστώ αυτό με κανέναν".

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις ενός μικρού, τρομαγμένου παιδιού. Το παιδί παρουσιάζεται σε ένα από τα εκπαιδευτικά video που παρακολουθήσαμε στο μάθημα των Αγγλικών για το "Bullying". 
Όλοι οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄,Ε΄, και ΣΤ΄προβληματίστηκαν, λυπήθηκαν ,αναρωτήθηκαν και συζήτησαν λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα του "Bullying" που υπάρχει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Μπορούμε άραγε να μοιραστούμε και να σκεφτούμε τις απόψεις των παιδιών μας;
 ο σύλλογος διδασκόντων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου